Schwedische Gerste für schottischen Whisky

Die schwedische Firma Lantmannen, die mit landwirtschaftlichen Produkten handelt, hat anscheinend ein Abkommen über die Lieferung von 3.000 Tonnen schwedischer Gerste mit Bairds Malt, einer großen Mälzerei, die viele Destillerien und Brauereien in Großbritannien beliefert. Die schottischen Farmer sind von dieser Nachricht beunruhigt und erzürnt. Sie fürchten einen Preisverfall ihrer eigenen Erzeugnisse. Der größte schottische Whiskyhersteller Diageo gab bekannt, dass er nicht bei Bairds kauft und auch in Zukunft soviel Gerste wie möglich bei einheimischen Produzenten einkaufen wird.
Ein Sprecher der Scotch Whisky Association sagte, dass die genannte Menge lediglich 0,01 % des jährlichen Getreidebedarfs der Whisky Industrie ausmacht und dass man langfristig auch weiterhin die schottischen Getreidefarmer unterstützt mit über 90 Millionen Pfund pro Jahr für Gerste aus Schottland.

GROWERS DISPIRITED AS SWEDISH GRAIN IS IMPORTED FOR WHISKY PRODUCTION

Concerns were mounting last night at news that one of the UK’s leading maltsters is importing 3,000 tonnes of Swedish grain for use in Scotch whisky production.

Lantmannen, the Swedish farmers‘ supply and crop marketing association, trumpeted the deal with Bairds Malt on its website yesterday.

Per Germundsson, the association’s product market manager for barleys and malt, said in a news release posted on the website that the barley would be shipped this autumn. But the disclosure of the shipment prompted fury from north-east farmers.

Jim Stewart, the regional NFU chairman, said: „This again shows the commitment that we get from the maltsters which is practically zero. Going by the summer that we have had so far the spring barley crop is looking pretty good.

„That there is 3,000 tonnes of malting barley coming in from Sweden will depress the price in Scotland and that is something that we need like another hole in the head.“

(…)

Diageo, Scotland’s biggest distiller, said it did not deal with Bairds and had no intention of doing so in the immediate future. A spokesman said it had no plans to import any grain and that its policy remained to use as much malting barley as possible from Scottish producers.

A Scotch Whisky Association spokesman said: „The figure quoted represents less than 0.01% of the industry’s annual cereal use. As you know, the industry is a long-term committed supporter of Scottish cereal growers, sourcing over £90million of barley a year in Scotland…

(this is north scotland)